lørdag 9. juni 2012

Dagligvarehandel - Det er sluttsummen som teller

Det er helt utrolig hvor mye en familie på 4 behøver av dagligvarer ukentlig. I det daglige synes man kanskje ikke at man forbruker så mye, men hvis man tenker tilbake på hva man har handlet i løpet av uken som gikk, så forstår ikke jeg i alle fall hvor det egentlig ble av alt sammen. Vi handler alt for en uke om gangen, og derfor er jeg rett frem forundret over hvor det ble av alt som lå i handlevognen fredag for en uke siden. Og dagligvarehandelen koster penger. Mye penger. Men tidligere brukte vi enda mere penger. Vi har aldri hatt spesielt kostbare matvaner, men vi bruker nå mindre penger på Rema 1000 enn vi noensinne har gjort. Og det uten at vi føler at vi har gitt avkall på noe særlig velferd. Så, hvis man synes at man legger alt for mye penger igjen hos en eller flere av de 4 dagligvaregigantene, og heller vil bruke pengene på andre ting, så kanskje vår strategi kan være nyttig.

Først må jeg si noe om våre erfaringer som ledet til endringen i dagligvarehandelen vår. Det er helt sikkert mange som ikke kjenner seg igjen i det jeg nå skal skrive, men jeg tipper at det er minst like mange som kan nikke gjenkjennende. Uten at jeg har tatt meg noe som  helst bry med å sjekke forskningen, så våger jeg følgende påstander:
 1. Dess flere besøk i uken på dagligvarebutikkene, dess høyere ukentlige utlegg.
 2. Dess lengre tid man er inne i butikkene, dess mer handler man for (det er ikke fordi IKEA har tilgang til billige vegger at de spanderer på så mye vegger at det bare er 1 vei gjennom butikken).
Jeg liker at lønningene mine varer lengst mulig og jeg liker ikke spesielt mye å tilbringe mer tid i dagligvareforretningene enn jeg må. The solution? Handleliste for en uke. Det leder videre til to sentrale poeng: Handler man for en uke i slengen reduserer man antallet besøk på butikkene (jfr pkt 1 over), og for oss har det gitt en stor reduksjon i ukentlig dagligvareutlegg. Handlelisten er i mine øyne et disiplinerende verktøy når man er i butikken. Med handlelisten i hånd, så leter man etter konkrete varer. Leter man etter konkrete varer, så oppdager man ikke så lett alt det andre som butikken så veldig gjerne vil at skal ramle oppi vognen din. Dersom man etterhvert er blitt litt kjent i butikkhyllene, og gjerne handler mye av det samme fra uke til uke, så finner man det man skal ha raskere, og reduserer man tiden i butikken (jfr pkt 2 over).

Vil du spare tid og penger på dagligvarehandelen? Ha en handleliste, og la denne være så gjennomtenkt at den dekker forbruket for en uke.

For mange var kanskje dette rimelig banalt. Men, det finnes også mer hardcore elementer man kan legge til. Jeg aner ikke engang om noen i det hele tatt kommer til å lese det som jeg har skrevet over her. Skriv gjerne i kommentarfeltet dersom jeg skal utbrodere om hardcore elementene i ukeshandelen. Alt for å spare tid og penger. :-)
2 kommentarer:

 1. Hei!
  Vi er en familie på 4 som kjenner oss veldig igjen i det du skriver! Vi har over flere år prøvd å holde oss til en dag i uka som handledag, og stort sett har dette fungert veldig greit. Likevel er det fremdeles en vei å gå ift å bevisstgjøre oss i enda større grad på dette med unødvendig utenomhandling...
  Hadde satt stor pris på om du delte de sk. hardcore-tipsene med oss andre!
  Mvh Fam. Rørvik

  SvarSlett
 2. Hei fam Rørvik!

  Takk for hyggelig kommentar. Jeg har nå skrevet et innlegg som jeg håper forklarer mitt beste tips ift dagligvarehandel. Ha en trivelig helg!

  /iKæsj

  SvarSlett